Avainlippu: monta hyvää syytä suosia suomalaista

Kitzenillä on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä avainlippu. Suomessa valmistettu keittiö luo paljon työtä.

Avainlippu voidaan myöntää sellaiselle yritykselle, jonka tuotteen kotimaisuusaste on vähintään 50%. Kotimaisuusaste tarkoittaa suomalaisten kustannusten osuutta tuotteen tai palvelun omakustannusarvosta. Laskelmassa otetaan huomioon kaikki tuotteeseen kohdistuvat kustannukset, oli sitten kyseessä työ tai materiaalit.

Keittiön valmistuksessa suuri osa omakustannusarvosta on nimenomaan työtä. Työtä syntyy niin myymälässä kuin tehtaalla. Myyjän työ on tuottaa lisäarvoa asiakkaalle laadukkaan keittiösuunnitelman kautta: hyvä keittiö parantaa elämänlaatua ja nostaa asunnon arvoa.

Tehtaalla työtä syntyy monessa vaiheessa: keittiön tilauskäsittelyssä, materiaalitilauksissa, cnc-koneella, listoituksessa, pintakäsittelyssä, kasauksessa ja pakkausosastolla. Koska jokainen Kitzenin keittiö on uniikki, kaikki työvaiheet vaativat puutyön ammattilaisilta tarkkuutta ja paneutumista.

Korkealuokkaisten, räätälöityjen keittiöiden ja muiden kiintokalusteiden suunnittelu ja tuottaminen luo Kitzenillä työpaikan 20:lle hengelle, ja välillisesti monelle muulle kuljetuksien ja asennustöiden kautta. Käytetty runkomateriaali nostaa myös kotimaisuusastetta. Muiden komponenttien osalta positiivinen kerrannaisvaikutus syntyy Suomessa toimivista ja työllistävistä maahantuontiyrityksistä.

Kotimaisen, massaräätälöivän ja joustavan valmistajan käyttö keittiöhankinnassa tuo myös suoria hyötyjä kuluttajalle. Pitkälle räätälöidyissäkin suunnittelukohteissa toimitusajat pysyvät kohtuullisina, ja kuljetukset lyhyinä. Tuotanto ei ole rajattu tiettyyn valikoimaan, vaan mallistoa ja mitoitusta pystyy muuttamaan. Tilausväreistä ja -materiaaleista saa nopeasti mallipalat päätöksenteon tueksi. Oman keittiön valmistumista voi tulla katsomaan paikan päälle tai seurata etänä. Tilanteissa joissa tehdään lisätilauksia tai mitat varmistuvat myöhään, joustoa löytyy.

Kotimaisen suosiminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Jokainen voi pienilläkin teoilla ja hankinnoilla kantaa kortensa kekoon ja pitää rattaat pyörimässä. Koska avainlippu on merkki suomalaisesta työstä, laadusta ja taidosta, kannattaa jokaisen ostoksen yhteydessä miettiä löytyykö kotimainen vaihtoehto. Kotimaisen keittiön tai kiintokalusteen hankkiminen on tapa tukea suomalaista puusepänteollisuutta, ja edistää alan koulutuksen, taitojen ja osaamisen säilymistä Suomessa.