Helsingin kattojen yllä: ullakkoasunnon räätälöity keittiö

Unelmien ullakkohuoneisto sai arvoisensa keittiön kun omistajapariskunta räätälöi sen makuunsa ja talon henkeen sopivaksi. Harkitut yksityiskohdat ja tasapaino vanhan ja uuden välillä olivat avainasemassa keittiön tyylin luomisessa.

Nuorenparin unelma-asunto löytyi saneerattavasta ullakkoasuntokohteesta kantakaupungissa. Asuntoon suunnitellut sisustus- ja säilytysratkaisut olivat kuitenkin tyyliltään modernimmat ja pelkistetymmät kuin mitä pariskunnalla oli mielessä. He toivoivat talon rakennusaikakauden näkyvän myös asunnon sisällä. Keittiöön tarvittiin lisäksi huomattavasti suunniteltua enemmän säilytys- ja tasotilaa. Avuksi muutostöiden suunnitteluun palkattiin sisustusarkkitehdit Päivi ja Lars Räihä.

Keittiön uusi, klassisempi ilme luotiin näin:

 

1. Maalattu kehysovi

Oveksi valittiin maalattu kapeakehysovi valkoisen laakaoven sijaan. Keskiharmaa sävy on ryhdikäs vastakohta tammiselle kalanruotoparketille, ja se luo myös riittävän kontrastin vaaleanharmaan seinän kanssa.

2. Niemekkeen lisääminen

Alkuperäisessä suunnitelmassa ei ollut niemekettä. Sen lisääminen paransi keittiön toimivuutta huomattavasti. Nyt kaksi henkilöä tai useampi pystyy kokkaamaan yhdessä. Niemeke mahdollistaa isonkin ystäväjoukon kutsumisen brunssille. Tasotilaa uudessa suunnitelmassa syntyi myös keittiön perälle kun vesipiste siirrettiin sieltä pois. Niemekkeessä vesipiste on käytännöllinen, ja tarjoaa mahdollisuuden katsella maisemia tai seurustella vieraiden kanssa ruoan valmistelun lomassa.

3. Seinäkaapit kahdessa kerroksessa

Seinäkaappeja oli alkuperäisessä suunnitelmassa ainoastaan yhdessä rivissä. Toteutettu tuplarivistö on näyttävä ratkaisu, joka korostaa huonekorkeutta ja luo samalla riittävästi säilytystilaa asukkaiden astioille.

4. Tyylin mukaiset sokkelit ja ovipeitteet

Keittiön klassista tyyliä korostamaan valittiin koristeelliset sokkelilistat ja kehysovipeitteet niemekkeen taustapuolelle. Asukkaiden toimittamat listat maalattiin sävy sävyyn ovien kanssa Kitzenin tehtaalla Salossa. Yhtenäisen ilmeen viimeistelee niemekkeen päätyyn toteutettu istumasyvennys, jonka sokkelilista kiertää kauniisti.

5. Jotain uutta, jotain vanhaa

Shakerhenkinen liesituuletin on komeroseinän pelkistetty katseenvangitsija. Gaggenaun uuni on sen lisäksi ainoa näkyvä kodinkone, muut laitteet on integroitu. Kylmälaitekomeroiden avaamista helpottavat tyylikkäät ja tukevat tankovetimet, seinäkaapeissa on kevyemmät nuppivetimet. Tasoksi valittiin luonnonkiveä helppohoitoisempi kvartsi.

Kuvat: Krista Keltanen, kuvausrekvisiitta Georg Jensen.

Asukkaiden ja arkkitehdin yhteistyön tuloksena syntyi täysin räätälöity, viihtyisä ja toimiva keittiö. Kokonaisuutta on säädelty tarkalla silmällä niin että ilme ei ole liian runsas eikä liian pelkistetty vaan juuri sopiva, nykyaikaisen keittiön toiminnallisuutta unohtamatta. Asukkaat pääsevät nyt vaivanpalkkana tinkimättömyydestään nauttimaan kauniista, uudesta keittiöstä, joka tuntuu siltä kuin se olisi ollut paikallaan aina.