Konttorista kodiksi: unelma-asunnon räätälöidyt kiintokalusteet

Toimistotalon saneeraus korkealuokkaisiksi asunnoiksi mahdollisti helsinkiläisperheelle täysin uniikin kodin hankinnan. Unelma-asunnon räätälöidyt kiintokalusteet toteutettiin arkielämän sujuvuus mielessä, juhlahetkiä unohtamatta.

Kun toimistotalon saneeraus asunnoiksi julkistettiin, uutta kotia jo jonkin aikaa metsästänyt perhe ei aikaillut. Alue oli heille tuttu, rakennuttajan alustavat suunnitelmat vakuuttavat, ja kohde ainutlaatuinen sijainniltaan. Perhe päätti hetimiten tutkia rakennuksen tarjoamat mahdollisuudet. Näkymiin päästiin tutustumaan paikan päällä kun talo vielä oli toimistokäytössä.

Perheen kodiksi valikoitui lopulta asunto, jonka eteistä  pystyi vielä laajentamaan nopeasta reagoinnista johtuen, ja johon oli mahdollista toteuttaa kookas, erillinen keittiö. Eniten valintaan vaikutti kuitenkin asunnosta avautuva vehreä näkymä. Päivästä toiseen vaihteleva, ennemmin keskieurooppalainen kuin suomalainen puistomaisema lampineen on tärkeä osa asunnon viehätystä.

Kun se oikea asunto oli löytynyt, huomio siirtyi materiaaleihin ja kiintokalusteisiin. Perheen toiveissa oli klassiset, jopa hieman ylelliset värit ja materiaalit. Keittiöstä haluttiin kodin keskipiste, joten sen suunnitteluun panostettiin merkittävästi aikaa ja vaivaa. Muiden kiintokalusteiden kohdalla toivottiin käyttöä helpottavia, lapsiperheeseen sopivia ratkaisuja.

Keittiö

Keittiö avautuu näyttävästi olohuoneeseen lasisten pariovien kautta. Olohuoneesta näkyvälle seinälle luotiin siksi rauhallinen, symmetrinen kaappirivistö, jonka keskellä on keittopiste ja yksinkertainen, talon ilmanvaihtojärjestelmään kytketty liesituuletin. Symmetriaa korostavat messinkiset valaisimet. Kaapistojen mudanharmaa väri tuo ryhtiä isoon tilaan. Tiililadotut valkoiset laatat viimeistelevät urbaanin elegantin tyylin.

Säilytystilaa lisättiin saarekkeen avulla. Saarekkeessa on muun muassa isot vetolaatikot kierrätystä varten. Keittiössä on ruokapöytä arkiruokailua varten, mutta saarekkeen äärellä on mukavaa nauttia pikainen kahvi, tai seurustella kokkausvuorossa olevan kanssa samalla kun ihailee puistomaisemaa.

Sivuseinän kaapistot ja taso tuovat myös merkittävästi lisää säilytystilaa. Korkeat taitto-ovet kätkevät taakseen tähän kohtaan räätälöidyn, nerokkaasti hormin peittävän, sisältä l-muotoisen kuiva-ainekomeron. Mukit ja lasit säilytetään sirolla avohyllyllä, pienlaitteet esillä tason päällä.

Keittiö kutsuu viihtymään. Kun pariovet avataan, ja sunnuntaibrunssi ystäville katetaan sivuseinän tasolle, ilmassa on suuren juhlan tuntua. Arjen kiireiden keskellä keittiö taas toimii rauhallisena tukikohtana perheen yhdessäololle ruoan ja rupattelun merkeissä.

Käytävä

Käytävän siroissa kaapeissa säilytetään m.m. lautapelejä. Puhelimia varten yhdessä kaapeista on pistorasiat. Lasilevy suojaa kaapiston kantta.

Lasten huoneet

Lasten huoneissa komero ja lipasto muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Lipaston laatikoihin saa lelut nopeasti siivottua päivän leikkien jälkeen. Lipastoissa on samanlaiset käytännölliset kvartsitasot kuin keittiössä.

Eteinen

Eteisen komeroissa on tyylikkäät korkeakiiltoiset ovet, jotka heijastavat hienosti lattian marmorikuvion. Laatikoita ei piilotettu komeroiden sisään, vaan jätettiin näkyviin jotta lasten olisi helppo käyttää niitä.

Asuttuaan kodissaan nyt jo jonkin aikaa, perhe on tyytyväinen valintoihinsa. Räätälöidyillä kiintokalusteilla onnistuttiin luomaan kodin tyyliin ja sen asukkaiden säilytystarpeisiin sopivat ratkaisut, jotka lisäävät asumismukavuutta.