Värit keittiössä: 5 tärkeää vinkkiä

Värit keittiössä kiinnostavat yhä useampaa, mutta miten värejä valitaan ja yhdistellään toisiinsa? Miten luodaan värimaailma joka on samalla ajaton mutta persoonallinen?

Valkoisesta värien maailmaan

Yleisin väri suomalaisessa keittiössä lienee edelleen valkoinen, mutta värien käyttö on ilahduttavasti lisääntynyt viime vuosina. Menneisyydestä on opittu että ns. trendivärit (muistatko sähkönsinisen?) paljastavat keittiön iän armotta. Kiinnostus onkin siirtynyt rauhallisiin murrettuihin sävyihin, ja yksivärisestä keittiöstä useamman värin käyttöön.

Moni kuitenkin kokee värien valinnan ja yhdistelemisen lähes äärettömästä paletista vaikeaksi. Vaikeusastetta lisää hyvin laaja valikoima värejä tasoissa, vetimissä, kodinkoneissa, hanoissa ja altaissa.

Kun yhä useampi keittiö lisäksi on osa avointa oleskelutilaa, värejä ei voi enää valita pelkästään lattian kanssa yhteensointuviksi, vaan on huomioitava kaikki muutkin sisustuksen elementit huonekaluista ikkunanpieliin.

Beige, Ruusu ja Minttu yhdistettynä terrazzo-tasoihin.

Värioppi avuksi

Siirryttäessä yhden värin valitsemisesta laajemman kokonaisuuden pohtimiseen, tarvitaan valmiita ehdotuksia väriyhdistelmistä jotka toimivat. Kitzenin väripaletti uudistettiin tämä mielessä. Tavoitteena oli väriopin avulla tuoda palettiin lisää keittiökäyttöön sopivia värejä joita olisi helppo yhdistää toisiinsa, ja jotka olisivat kauniita myös sellaisenaan.

Värioppi kertoo mitkä värit muodostavat yhdessä väriharmonioita: väriympyrän vastakkaisilla puolilla olevat värit muodostavat vastaväriharmonian ja vierekkäiset värit lähiväriharmonian. Kitzenin paletin värit on nyt valittu niin, että näitä harmonisia yhdistelmiä syntyy runsaasti. Pastellit Beige, Ruusu ja Minttu muodostavat esimerkiksi toisiinsä yhdistettyinä lähiväriharmonian. Vastaväriksi hennolle Beigelle kehitettiin tumma, murrettu Merensininen.

Värien yhteensopivuuteen eri puulajien kanssa kiinnitettiin myös huomiota. Tarkkaan valikoidun paletin yhdeksästätoista väristä Beige, Greige ja Savu muodostavat useimpien luonnollisten puupintojen kanssa yksiväriharmonian.

Beige ja Merensininen yhdistettynä tammi- ja savutammiviiluun.

Beige, Greige ja Savu yhdistettynä massiivitammeen ja Sensa-graniittitasoon.

Tärkeät vinkit värien käyttöön

 

1. Suosi murrettuja sävyjä:

Keittiön kaapeissa on paljon pinta-alaa. Räväkät värit hallitsevat helposti tilaa, ja kyllästyminen saattaa yllättää nopeasti. Jos rakastat kirkkaita värejä, tuo ne keittiöösi pienissä yksityiskohdissa, tai persoonallisissa ratkaisuissa, joita voit vaivattomasti vaihdella tai muuttaa.

2. Käytä useampaa väriä näin:

Jos olet valinnut vastavärit, käytä tummaa väriä alakaapeissa ja vaaleaa väriä seinäkaapeissa, muuten syntyy epätasapainoinen vaikutelma. Lähivärit ovat yhtä tummia, joten ne ovat vapaasti yhdisteltävissä.

Puun ja värin yhdistäminen on helpompaa kuin kahden värin yhdistäminen. Ole kuitenkin tarkkana jos muualla tilassa on käytetty paljon puuta, jottei yleisilmeestä tule tunkkainen.

3. Muista kiiltoasteen vaikutus:

Väri näyttää usein täysin erilaiselta riippuen siitä mikä sen kiiltoaste on. Tarkastele aina väriä valitsemassasi kiiltoasteessa. Kiiltoaste vaikuttaa myös keittiön yleistunnelmaan ja tyyliin.

Kitzenin pintakäsittelyvalikoima on hyvin laaja aina täysmatasta puuteripinnasta puleerattuun korkeakiiltoon. Jos keittiöön haluaa tuoda eri kiiltoasteita, paras tulos syntyy yhdistämällä kiiltävä maalattu ovi mattapintaiseen puuviiluun.

4. Luo kontrasteja:

Jos haaveilet yksivärisestä keittiöstä, muista että väri ei myöskään ole sama kaikissa materiaaleissa. Vertaa keittiösi materiaalimalleja toisiinsa. Vaikuttaako kokonaisuus yksivärisenä kirjavalta tai tylsältä? Pohdi kontrastin lisäämistä erivärisen altaan, hanan tai vetimen avulla.

5. Testaa väri aina paikan päällä:

Värimalli tulee aina nähdä siinä tilassa mihin väri tulee. Väri pääsee oikeuksiinsa vasta hyvässä valossa. Jos joudut valitsemaan värin ennen kuin lopullinen valaistus on paikoillaan tilassa, pyri lavastamaan valaistusolosuhteet.

Ruusu ja Kadetinsininen.

Lopuksi

Muista että tarkkaankin mietityn väripaletin värit ovat vain pieni otos äärettömästä väriavaruudesta. Paletin ulkopuolelta on aina mahdollista toteuttaa räätälöity väri, oli sitten kyseessä seinän, lautasen tai lempivillapaidan värin käyttäminen mallina.

Valitse keittiöön värejä jos siltä tuntuu, viime kädessä omat mieltymyksesi ratkaisevat. Värien käyttö ja niiden yhdisteleminen vaatii taitoa, mutta kokenut keittiösuunnittelija osaa tukea valinnoissa, ja helpottaa kokonaisuuden hahmottamista laadukkaiden 3D-kuvien avulla.