Vinkit keittiön suunnitteluun – näillä ohjeilla onnistut

Keittiöremontti, uudisrakennus vai pieni kasvojenkohotus keittiölle? Oli sinulla edessä mikä tahansa näistä, keittiön suunnittelu ja projektin aloittaminen saattaa tuntua haastavalta. Laadimme ohjeet helpottamaan suunnitteluprosessia, jotta voimme yhdessä toteuttaa unelmiesi keittiön.

Keittiön suunnittelu alkaa tapaamisella

Keittiön suunnittelu aloitetaan aina tapaamisella, jossa kartoitamme yksilölliset tarpeesi keittiön toiminnallisuuksista. Suunnittelutapaaminen järjestetään puhelimitse, videopuhelulla tai Kitzen myymälässä, jossa pääset tutustumaan malliryhmiin, keittiöideoihin, materiaaleihin, kodinkoneisiin ym. Saat myös tietoa hankintaprosessin vaiheista ja aikatauluista.

Varatessasi aikaa keittiösuunnitteluun, muista liittää mukaan pohjakuva, mittatietoja ja mahdollisesti valokuvia tilasta. Samalla lomakkeella voit antaa muuta tarpeellista tietoa, tai esittää suunnitteluun liittyviä kysymyksiä. Saatuamme varauksesi, myyjä on sinuun yhteydessä ja sopii kanssasi suunnitteluajan.

Keittiön budjetti ja rahoitus

Keittiön uudistamiseen liittyy aina reunaehtoja jotka täytyy ottaa huomioon. Yksi tärkeimmistä on budjetti, josta sovitte suunnittelijan kanssa suunnittelun raamiksi. OP:n rahoitus tuo uuden keittiösi käden ulottuville. Yksilöllinen ja joustava rahoitusratkaisu helpottaa keittiösi hankintaa. Voit päättää itsellesi sopivan maksuerän ja hakea rahoitusta helposti ja nopeasti verkossa. Lue lisää keittiön rahoituksesta.

Ideoita keittiöön

On sinun vuorosi unelmoida, sillä materiaali- ja värivaihtoehtoja on lukemattomasti. Mitkä sävyt sytyttävät, mitkä rauhoittavat ja mitkä vetävät sinua puoleensa? Valkoinen keittiö ja puuteriset pinnat ovat vuosi toisensa jälkeen suosikkeja, mutta myös harmaa keittiö ja persoona näkyy kotikeittiöissä. Oma suosikkiväri toimii ajattomassa ja modernissa keittiössä, sillä suunnitellaanhan tässä sinun mieltymyksesi pohjalta. Mieltymysten lisäksi kannattaa huomioida käytännöllisyys, etenkin keittiön materiaaleja ja tasoja valitessa. Vaaleat ja luonnolliset tasovärit ovat armeliaampia kokeilevassa keittiössä, tummassa tasossa taas roiskeet saattavat erottua helpommin. Tumma keittiö on kuitenkin monen kokkaajan suosikki, joten ammattitaitoiset suunnittelijamme osaavat neuvoa, kuinka parhaiten yhdistää käytännöllisyys ja korkeatasoinen muotoilu. Mittatilausvalmistajana meitä ei rajoita valmiit raamit, joten anna mielikuvituksesi lentää!

Kiiltoaste vaikuttaa väriin, keittiön tyyliin ja ovien heijastavuuteen. Väri voi näyttää täysin erilaiselta riippuen siitä onko pinta matta vai kiiltävä. Kiiltoaste ilmoitetaan prosenteissa skaalalla 0-100. Kiiltoasteita ei voi vertailla kuvien perusteella, vaan kuten väriä, kiiltoastetta on arvioitava maalatulla mallipalalla, pystysuunnassa ja mielellään tiassa, johon kalusteet ovat tulossa. Vasta silloin näkee miten ja mitä pinta heijastaa, ja miltä väri näyttää eri kiiltoasteissa. Kannattaa myös huomioida luonnonvalon ja keinovalon vaikutus värisävyyn, sillä keittiön valaistus vaikuttaa lopulliseen sävyyn. 

Vinkkejä keittiön värivalintoihin

Keittiön sisustaminen käyttäjien tarpeiden mukaan

Valintoja tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ketkä keittiötä käyttävät. Nautitko hitaista aamuista, viihdytätkö vieraita pikkutunneille vai nautitko pitkistä, hartaista kokkaushetkistä? Ehkä olet näitä kaikkia? Tai ehkä koti on sinulle enemmän piipahduspaikka, jossa arvostat toimivuutta? Joka tapauksessa on tärkeää miettiä seuraavia: priorisoitko keittiössäsi ennemmin runsasta laskutilaa kokkaushetkiä ajatellen tai suurta ruokapöytää läheisten viihdyttämiseen? Tarvitsetko paljon säilytystilaa, ja minkälaiset säilytysratkaisut palvelevat sinua parhaiten? Miten esimerkiksi kierrätys tai astioiden huolto hoituu sujuvasti? Miten huonekalut asettuvat keittiöön ja mihin kannattaa sijoittaa valaisimet tai pistorasiat? Kaikissa näissä keittiön sisustamista koskevissa kysymyksissä autamme löytämään parhaat mahdolliset ratkaisut sinun tarpeidesi pohjalta.

Pelkistetyssä keittiössä integroidut kodinkoneet ja säilytystila halutaan usein piilottaa ovien taakse. Keittiön voi toteuttaa ilman yläkaappeja, jolloin tilaan saa avaruutta. Jos tila kaipaa puolestaan monipuolisuutta, avohyllyt voivat toimia kauniina katseenvangitsijana. Kehysovilla saa klassisen ilmeen keittiöön, kun taas tasaiset pinnat tuovat modernia ilmettä. Pelkistystä voi korostaa jättämällä kaapinovet ilman vetimiä ja valitsemalla hillityt yksityiskohdat. Toisaalta kontrastia voi luoda näyttävillä ratkaisuilla ja mielellämme tilaamme omaperäiset yksityiskohdat, jos niitä ei valikoimastamme löydy. Autamme valitsemaan kaikki yksityiskohdat ja Kitzenin valikoimasta löytyy muun muassa Tapwellin hanat ja altaat.

Keittiön kalusteet ja suosittu aamiaskaappi

Suunnittelutapaamisessa käymme läpi tarpeesi ottaen huomioon säilytystilan, varusteet ja tapasi valmistaa ruokaa. Ammattitaitoiset suunnittelijat huolehtivat keittiön käytännöllisyydestä, toiminnallisuudesta ja vastuullisuudesta. Keittiön pohjaratkaisu määrittelee pitkälti keittiön muodon. Mittatilausvalmistajana voimme käyttää tilasi kekseliäästi: saarekkeilla ja niemekkeillä voidaan tilaa muuntaa esimerkiksi suosituiksi L tai U keittiöksi tai tilaa voidaan pelkistää esimerkiksi aamiaiskaapilla. Käymme keittiösuunnitelman kanssasi yksityiskohtaisesti läpi 3D-kuvien avulla, eli pääset näkemään jo suunnitteluvaiheessa miltä keittiösi kokonaisuudessaan tulee näyttämään. 

Hiukan isompi keittiö tarjoaa hyvin mahdollisuuksia esimerkiksi aamiaiskaapin toteuttamiselle. Yksinkertaisimmillaan aamiaiskaappi voi olla tavallinen, saranoidulla ovella varustettu, 50-60 cm leveä korkea komero, jossa on tasokorkeudella kiinteä hylly tai laatikko pienlaitteille, ja pistorasiat laitteille komeron taustassa tai sivussa.

Keittiön tasot tärkeässä roolissa

Mahdollisimman paljon työtasotilaa olisi ideaali tilanne, koska se mahdollistaa ruoan sujuvan valmistamisen. Pienessä tilassa tämä ei aina toteudu. Jotta pienlaitteet eivät söisi tasotilaa pienessä keittiössä, kannattaa pohtia, saako ne sijoitettua alakaappeihin helposti käden ulottuville liukuhyllyille tai laatikoihin. Vaihtoehtoisesti kannattaa tutkia tilan hyödyntämistä syvyyssuunnassa jos keittiön leveyttä ei pysty kasvattamaan. Jo 10 cm syvempi kaluste ja taso tuovat merkittävästi enemmän säilytystilaa.

Vanhan keittiön purku ja uuden asennus

Vanhan keittiön purkuvaiheessa on hyödynnettävä putki- ja sähkömiestä, jotta mahdollisilta vahingoilta vältytään. Kannattaa myös tehdä suunnitelma vanhojen kodinkoneiden ja kaappien varalle, sillä hyväkuntoiset kodinkoneet ja kaapit on mahdollista kierrättää tai myydä eteenpäin. Uudisrakennuksessa toivomme, että suunnittelutapaaminen järjestetään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta toiveesi voidaan toteuttaa mahdollisimman tarkasti. Uuden keittiön toimittamisessa menee noin 4-6 viikkoa mittakäynnistä. Keittiön asennuksen voi suorittaa ammattitaitoinen urakoitsija, mutta suosittelemme omia yhteistyökumppaneita, joilla on pitkäaikaista kokemusta nimenomaan Kitzenin kalusteiden asennuksessa sekä omaavat erinomaisen näkemyksen huolellisesta ja viimeistellystä lopputuloksesta. Asennuksen jälkeen tehdään loppusiivous, ja työ hyväksytetään. Tämän jälkeen pääset nauttimaan uudesta, upeasta keittiöstäsi!